Houten meubelen (massief of gefineerd) kunnen met verschillende producten worden gekleurd en/of beschermd (afgewerkt), te weten:
Beits
Beitsen zijn bedoeld om het nog onbehandelde (kale) hout te kleuren.Zo worden eiken meubelen vaak gekleurd met een beits.
De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt wordt aangeduid met een getal (E10, E20.... tot E70). De kleur E10 is heel licht, terwijl E70 heel donker is. Bij andere houtsoorten volstaat men met de benaming licht, midden of donker. Beits kleurt het houten meubel, maar biedt nog geen bescherming tegen huishoudelijk gebruik. Over de beits zal een kleurloze lak, was of olie aangebracht moeten worden om een bepaald beschermingsniveau te bereiken.
Lak
Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen o.a. water- en alcoholkringen.
Lakken zijn verkrijgbaar in:
kleurloze lakken (in verschillende glansgraden zoals special mat, mat, halfmat, zijdemat of glans).
transparante kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces zichtbaar)
dekkende kleurlak (een kleurende lak, de houtnerf blijft na het lakproces niet zichtbaar).
Was wordt in de regel aangebracht op kale/onbehandelde meubelen, meubelen voorzien van een beitslaag of meubelen die al van was voorzien zijn. Men kiest voor een wasafwerking afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft het meubel een mooie warme natuurlijke uitstraling.
Wel dient u meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden!
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat onbehandelde houten meubelen vanuit de fabrikant voorzien worden van een oliebehandeling/olieafwerking. Dit geeft het hout een natuurlijke uitstraling en het meubel is toch goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik.
Het gebeurt tegenwoordig vaak dat het kale onbehandelde houten meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk moet blijven. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel als mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout.